30 ianuarie 2015

Prajitura cu nuca si ciocolata


Am vazut aceasta prajitura pe un siteu sarbesc si mi s-a parut extrem de eleganta si de fina.  Sigur, a mea nu a iesit la fel :) 

Nu au trecut mai mult de doua zile si... am inceput "demersurile" pentru ea.... Desigur, a trebuit sa ma ocup de  traducerea retetei, de transformat unciile in grame, de consultat alte surate :P si pana la urma sa fac cum ma taie capul :) 

Pentru blat am folosit:
- 4 albusuri
- 150 g unt
- 150 g zahar
- 150 g nuci macinate
- 70 g faina
- 1/2 pachet prag de copt

Pentru glazura:
 - 4 galbenusuri
- 150 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilinat
- 1 lingurita esenta de vanilie home made

Pentru crema:
- 100 ml lapte
- 130 g zahar
- 100 g ciocolata neagra
- 100 g ciocolata cu lapte
- 250 g nuci macinate
- 200 g unt
- 2 linguri esenta de rom

Am mixat bine de tot untul cu zaharul. Data viitoare ori pun zahar pudra, ori pun doar jumatate din cantitatea de zahar in unt si pastrez diferenta pentru albusuri. Am adaugat apoi nuca si faina amestecata cu praful de copt. Separat am mixat foarte bine albusurile si le-am amestecat cu compozitia de unt. Incorporarea se face cu miscari lente si cu rabdare. Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am bagat tava in cuptorul incins pentru aprox 12 minute, pana cand s-a format o "pojghita" pe deasupra.






In acest timp am mixat galbenusurile cu zaharul pudra, zaharul vanilinat si esenta de vanilie pana cand ai devenit cremoase




Am scos din cuptor blatul copt cam de jumatate si am turnat peste el glazura de galbenusuri. Am pus cuptorul pe flacara foarte mica si am mai lasat totul in cuptor aproximativ 15 minute..... in ultimele 5 minute am tinut usa cuptorului intredeschisa. Am oprit apoi focul si am lasat blatul cu glazura sa se raceasca odata cu cuptorul :)  Glazura galbena trebuie sa fie uscata.




Am pregatit crema de nuca si ciocolata. Am pus laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand zaharul a fost topit, am tras cratita de pe foc si am adaugat ciocolata rupta bucati. Am amestecat pana cand s-a topit si peste 7 - 10 minute am adaugat si untul. Cand a fost si el incorporat am adaugat nuca si esenta de rom. Am asteptat sa se raceasca si apoi am turnat-o peste prajitura in doua randuri. A fost cam multa crema si mi-a fost teama ca o ia la vale :) 








Am ornat cu nuca macinata si am pus-o la frigider pana a doua zi


Este o prajitura foarte ..... consistenta. Data viitoare voi ajusta spre minus cantitatea de zahar








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu