19 februarie 2016

Butuci ca la Harsesti


Am aceasta reteta de mai bine de jumatate de an pusa pe lista de asteptare... oarecum la urgente, dar abia acum am reusit sa o fac. Este de la verisoara mea primara care m-a si ghidat telefonic :) 
Am vorbit despre acesti "butuci", am primit reteta, dar nu i-am vazut niciodata... deci este evident ca aveam nevoie de ghid :)  Le-am dat numele "Butuci ca la Harsesti" pentru ca asa le spune acolo si, dupa localitatea unde locuieste ea in judetul Bihor.

Este o reteta simpla si ieftina.
 Este un preparat din acela de demult...  din capitolul "bunatati din ingrediente putine".

Am folosit: 

 - 500 g faina tip 650
- 250 ml lapte caldut
- 1 ou
- un praf sare
- 1 praf de copt

- 100 g untura de porc
- 50 g faina

Pentru umplutura am folosit: 

- 1.2 kg mere
- 3 linguri zahar
- 2 linguri gris
- scortisoara

Eu am inceput  cu merele. Le-am curatat de coaja si le-am dat prin razatoarea mare. Desigur nu se intampla nimic nici daca merele sunt date prin razatoare necuratate (spalate). Mai mult decat atat - eu le-am si dustuit, adica le-am pregatit termic. Le-am scurs putin de seama si apoi le-am pus intr-o cratita si le-am lasat la "fript" pana cand a scazut sucul lor. Am adaugat zaharul si in scurt timp am oprit focul. Am adaugat grisul doar inainte de a le  folosi, iar scortisoara doar dupa ce le-am pus pe aluat.



Pana cand s-au racit merele am pregatit aluatul. Am pus toate ingredientele intr-un bol si 
le-am framantat cu mana. In scurt timp a rezultat un aluat foarte asemanator cu cel din care se fac taitei, dar mai moale.





Am lasat aluatul sa se odihneasca cateva minute, mai exact pana cand am topit la microunde untura si am amestecat-o cu faina :) 


Am intins aluatul in foaie subtire direct pe masa tapetata cu faina. Acum imi dau seama ca puteam sa il intind si mai mult ... Am uns foaia cu amestecul de untura si faina.

Se poate vedea ca aluatul are mici basicute - foarte simpatice :) 


Am rulat cu atentie....


Am impartit ruloul in 4 parti aproximativ egale



Am luat fiecare bucata si am intins-o cat am putut de mult. Pentru asta m-am ajutat de faina pentru ca aluatul se lipeste putin de sucitor din cauza unturii care iese din aluat atunci cand este presat.
Am incercat sa formez dreptunghiuri cat de cat regulate. La baza lor am pus cate o patrime din umplutura de mere (reci). Am presarat peste ele putin praf de scortisoara.


Am rulat aluatul si a rezultat un rulou cu umplutura generoasa de mere - tocmai bun pentru a fi taiat in 3 sau 4 bucati mai mici. In felul acesta s-au format "butucii" :) 



Nu ca zic... dar vreau sa spun.... sunt foarte sexi in sectiune :) 


Am procedat la fel si cu celelalte 3 bucati. 
Am pus hartie de copt in tava si apoi butucii. Cu ajutorul unei pensule i-am uns cu putin lapte. Data viitoare voi incerca sa pun putin unt pe fiecare.


I-am pus la copt in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute. Cuptorul meu este foarte "rapid" si a fost suficient.



Proaspat bronzati si pudrati - in foarte scurt timp au aterizat pe platoul foto.







Am primit laude de genul: "Mmmmm!!!" :)















3 comentarii:

  1. Hirsesti, comuna Lunca??? Eu sunt Seghisteanca, practic "vecina" cu verisoara ta dar nu am auzit vreodata de butuci :) Musai ii incerc cand vine vremea merelor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Harsesti, comuna Lunca! :) Nici eu nu am auzit de BUTUCI pana la ea, dar daca asa a zis ca se numesc - asa le-am zis si eu :) Am mers pe principul: cate bodeie, atatea obiceie :)
      Multumesc pentru vizita si te mai astept!

      Ștergere