1 octombrie 2017

Inghetata de vanilie


Au trecut ani de cand tot imi propun sa fac inghetata. Am salivat de multe ori la diverse poze postate pe Faceboock, am cumparat de multe ori lapte condensat... etc, dar tot nu am avut curaj sa fac pentru ca imi era "teama" de faza in care trebuia sa amestec periodic in ea, in timp ce era in congelator, ca sa nu se formeze cristale de gheata.
Prietena mea, Daina Vereb - din diferite motive a renuntat la masina ei de inghetata. Nu am ratat ocazia si am spus ca mi-o doresc eu. Zis si facut! Deci.... avand masina de inghetata, nu mai am nici o scuza, nu? 😉
Am cautat o reteta mai simpla, asa ca pentru incepatori si am trecut la treaba. 😉 Nu am poze din toate etapele pregatirii, dar pozele finale sunt destul de elocvente - zic eu. 

Am folosit: 

- 400 ml lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- 5 galbenusuri
- 120 g zahar
- 1 pastaie de vanilie
- praf sare

Am mixat cu simt de raspundere galbenusurile cu zaharul.
Am pus intr-o cratita de inox laptele, smantana pentru frisca si semintele din pastaia de vanilie. Am pus cratita pe foc si am adus totul la punctul de fierbere. Am lasat laptele sa se raceasca cteva minute.

Am adaugat pe rand laptele peste galbenusuri si cand am terminat de incorporat tot laptele am pus amestecul format la fiert pana cand compozitia s-a ingrosat. Teoretic - 15 minute sunt suficiente, dar trebuie amestecat continuu. Dupa ce am luat crema de pe foc, am pus peste ea folie alimentara, in contact direct cu ea ca sa nu se formeze crusta deasupra. Am lasat-o sa se raceasca complet.

In alta ordine de idei... cu o zi inainte am pus in congelator bolul masinii de inghetata, timp in care a avut suficient timp sa inghete tot lichidul din peretii dubli ai acestuia.

Am asteptat cu nerabdare sa se raceasca si apoi am turnat compozitia in bolul masinii de inghetata. Am pornit masina si am lasat-o sa amestece in ea aprovimativ 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, am turnat amestecul racit intr-o cutie care are capac si am pus-o in congelator pentru alte cateva ore.


La prima degustare arata asa. Mi-am dat seama ca trebuie sa scot cutia din congelator cu vreo 15 minute mai devreme ca sa pot lua din ea. Inghetata este cam densa, dar foarte gustoasa si desigur sanatoasa. Este facuta cu ingrediente naturale si nu cu prafuri sau alte "minuni"


Cand a fost aproape gata (de mancat) mi-am amintit ca am lingura speciala pentru inghetata. 
Pentru a face bulgarasi frumosi, aceasta trebuie tinuta in apa calduta cateva secunde.

Cateva picaturi de ciocolata topita sunt bine venite. 😉



 Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu